Segueix-nos:

Putes Mosques, 6b (110m)

Roc d'en Solà, Perles.

Una bona escalada és un plat típic de la cuina mediterrània que tots podem provar de fer a casa nostra. No convé abusar-ne però se'n pot consumir un parell o tres vegades per setmana i cal aprofitar quan és la temporada idònia dels seus ingredients principals.

Ingredients:
  • 1 dia clar, sense núvols ni vent
  • 2 o 3 escaladors motivats
  • 4 a 6 llargs de via
  • 1 rocam compacte i adherent
  • 15 cintes i molta xapa
  • 0 ràpels
Abans de començar a cuinar cal salpebrar els escaladors durant un parell d'hores dins d'un cotxe qualsevol. Un cop esbandits els embussos matiners i escampada la boira els reservem esmorzant al Sol del pedrís de la font del poble.

Mentrestant, hem deixat la roca torrant-se al Sol. No l'hem de prendre massa freda ni deixar que s'escalfi massa, pel que és important que el procés no l'entorpeixi cap núvol ni el vent però vigilant que no excedeixi la temperatura adequada o li haurem d'afegir massa magnesi. Quan hem assolit la temperatura desitjada ja podem vestir els escaladors i portar-los cap a la paret.


Seleccionem entre quatre i sis tirades de roca de la millor qualitat i les amanim generosament amb parabolts, de manera que no sigui necessari afegir-hi res més que un manyoc de cintes. El toc de la casa, totalment opcional, li podem donar empalmant-hi algun llarg o remenant-ho amb corda simple i un toc de grigri. Aquí cal parar compte de no abusar d'aquests ingredients, que cada dia no és diumenge! Ja ho tenim tot a punt per posar al foc.

Posem els ingredients a la paella, a foc lent. Sense presses, deixem que els escaladors i la roca es fonguin. Al principi veurem que els hi costa mesclar-se però poc a poc veurem com van apareixent efervescències adherents i cada vegada veurem flotar més cantells.


Quan veiem que els escaladors ja estan en sintonia amb la roca abaixem el foc i els deixem fer en la seva pròpia salsa. Si els ingredients son bons i els escaladors tenen el dia de cara veurem com els hi resulta tot senzill i es lliguen correctament. Sabrem que el plat està llest quan es donin les mans al cim i comencin a baixar, moment de retirar del foc. Atenció de no afegir-hi massa ràpels en aquest moment i si en podem prescindir conservarem millor el gust del plat.

Abans d'emplatar, sobretot si som golafres, podem arrebossar els escaladors amb tres o quatre vies esportives o fins i tot tornar-los a posar al foc amb una altra via de les mateixes característiques que l'anterior. Si aquestes són tan bones com la primera veurem que de seguida les absorbiran. Quan ho tenim tot llest ho emplatem i ho servim acompanyat d'una cervesa i alguna cosa per picar.

Bon profit!

Ressenya:


Recepta de la casa

Putes Mosques, 6b (110m)

Roc d'en Solà, Perles.

Una bona escalada és un plat típic de la cuina mediterrània que tots podem provar de fer a casa nostra. No convé abusar-ne però se'n pot consumir un parell o tres vegades per setmana i cal aprofitar quan és la temporada idònia dels seus ingredients principals.

Ingredients:
  • 1 dia clar, sense núvols ni vent
  • 2 o 3 escaladors motivats
  • 4 a 6 llargs de via
  • 1 rocam compacte i adherent
  • 15 cintes i molta xapa
  • 0 ràpels
Abans de començar a cuinar cal salpebrar els escaladors durant un parell d'hores dins d'un cotxe qualsevol. Un cop esbandits els embussos matiners i escampada la boira els reservem esmorzant al Sol del pedrís de la font del poble.

Mentrestant, hem deixat la roca torrant-se al Sol. No l'hem de prendre massa freda ni deixar que s'escalfi massa, pel que és important que el procés no l'entorpeixi cap núvol ni el vent però vigilant que no excedeixi la temperatura adequada o li haurem d'afegir massa magnesi. Quan hem assolit la temperatura desitjada ja podem vestir els escaladors i portar-los cap a la paret.


Seleccionem entre quatre i sis tirades de roca de la millor qualitat i les amanim generosament amb parabolts, de manera que no sigui necessari afegir-hi res més que un manyoc de cintes. El toc de la casa, totalment opcional, li podem donar empalmant-hi algun llarg o remenant-ho amb corda simple i un toc de grigri. Aquí cal parar compte de no abusar d'aquests ingredients, que cada dia no és diumenge! Ja ho tenim tot a punt per posar al foc.

Posem els ingredients a la paella, a foc lent. Sense presses, deixem que els escaladors i la roca es fonguin. Al principi veurem que els hi costa mesclar-se però poc a poc veurem com van apareixent efervescències adherents i cada vegada veurem flotar més cantells.


Quan veiem que els escaladors ja estan en sintonia amb la roca abaixem el foc i els deixem fer en la seva pròpia salsa. Si els ingredients son bons i els escaladors tenen el dia de cara veurem com els hi resulta tot senzill i es lliguen correctament. Sabrem que el plat està llest quan es donin les mans al cim i comencin a baixar, moment de retirar del foc. Atenció de no afegir-hi massa ràpels en aquest moment i si en podem prescindir conservarem millor el gust del plat.

Abans d'emplatar, sobretot si som golafres, podem arrebossar els escaladors amb tres o quatre vies esportives o fins i tot tornar-los a posar al foc amb una altra via de les mateixes característiques que l'anterior. Si aquestes són tan bones com la primera veurem que de seguida les absorbiran. Quan ho tenim tot llest ho emplatem i ho servim acompanyat d'una cervesa i alguna cosa per picar.

Bon profit!

Ressenya:


1 comentari:

  1. Molt original aquest plat.
    Felicitats per aquest torrent d'imaginació.

    ResponElimina